Akışkanların mekaniğine yani hareket için gerekli mekanik enerjinin akışkanlar yardımıyla aktarılması tekniğine hidrolik sistem denir.Akışkanlardan mekanik enerji elde edilen asansörlere hidrolik asansör denir. Hidrolik sistemler diğer sistemlere göre çok daha uygun maliyetlidir ve daha az yer kaplar.Hidrolik sistemler genellikle daha az güç ve enerji kullanıldığı için tercih edilmektedir. Güç aktarımının kolay olması nedeniyle hidrolik sistemleri asansörlerde, iş makinalarında, vinçlerde, krikolarda, robotlarda ve hemen hemen tüm çelik sektöründe görebiliyoruz.Hidrolik sistemle donatılmış makineler, rahatlık, titreşimsiz ve kolay kullanım özelliklerine sahiptir. Hidrolik sistemler kullanılarak mekanik hareketler kolaylıkla gerçekleştirilebilir.
Hidrolik asansör gücünü bir pompa yardımıyla sağlar. Basınçlı hidrolik yağın bir pistonu tahrik etmesi prensibine dayanmaktadır. Hidrolik asansörlerin cihazı için EN 81-2 standardı vardır. Asansörler için EN 81-2 standardı, bir hidrolik asansörün güvenli kurulumunu tanımlar.
Hidrolik asansör gücünü bir pompa yardımıyla sağlar. Hidrolik sistemin özü, tahrik elemanı ile yüksek güç üreten elektrik motorudur. Hidrolik kaldırma sistemlerinde en yaygın konfigürasyon, motorun tanktaki hidrolik yağa tamamen daldırılmasıdır. Böylece sistem doğrudan pompa üzerinden başlar. basınçlı hidrolik yağın bir pistonu tahrik etmesi prensibine dayanmaktadır. Hidrolik asansörlerin cihazı için EN 81-2 standardı vardır. Asansörler için EN 81-2 standardı, bir hidrolik asansörün güvenli kurulumunu tanımlar.Hidrolik asansörlerde motorun boyutu asansörün çalışmasını doğrudan etkiler. Seçtiğiniz motora ve sistemin ideal boyutlandırılmasına bağlı olarak ortaya çıkan enerji, kabinin hızını belirler. Hidrolik asansörlerin en dikkat çekici özelliklerinden biri aşağı doğru dikey hareketlerinde enerji kullanmamasıdır.Hidrolik asansörlerin en dikkat çekici özelliklerinden biri aşağı doğru dikey hareketlerinde enerji kullanmamasıdır. Hidrolik asansör sistemlerinde aşağı doğru ortalama hız arttıkça dikey yukarı doğru hız düşer ve ortalama hızın ek bir maliyet olmadan kontrol edilmesini sağlar.Bu tekniği kullanarak, kaldırma hızı (yukarı/aşağı) korunabilir ve kontrol edilebilir ve daha küçük kaldırma motorları kullanılabilir. Böylece doğru motor seçimi ile bir hidrolik asansör yaklaşık %30 enerji tasarrufu sağlayabilir.